Cuti - cuti Malaysia - Cameron Highland

pheeeewwwiittt.. pegi cameron arrr.. hehehehe.. jakun kejap yer, almaklumlah saya ni tak pernah menjejakkan kaki disana jadi biler dpt pegi cameron tuh dah mcm kanak-kanak dpt gula2 arr.. huuhuhu.. terima kasih tak terhingga pada En. suami kerana sudi membawa kitaorang anak beranak ker Cameron.. :p

Kitaorang (saya anak beranak beserta dengan mak & adik bongsu) start gerak dari KL ke Cameron pada jam 12.30tgh, 31/1/2011. (Dari melaka kitaorang dah gerak ahad tuh, tido semalam kat umah mak di KL) Sampai Cameron pukul 6.30 petang.. lama tak perjalanan kitaorang.. mcm nak pegi ke pantai timur je kan.. banyak sgt persinggahannyer ditambah lagik dekat sejam kitaorang 'stuck' dlm jammed berdekatan ??? .. sori dah tak igt apa nama tompeknyer.. hehehehe

dah sampai terus check in di Hotel Jasmine, Brinchang.. Room: just nice .. tapi mak datookk.. tinggi giler nak pegi ke blik.. naik tangga sampai tingkat 4 dowh.. menggigil lutut.. tapi yang geram sgt, masa saya booking ari tuh dia tak ckp pun 1/2/11 tuh bilik dah kira harga lain.. saya siap dah tanya awal2 manalah tau, masa tuh kan dah nak CNY, jadik saya tanyalah harga masih sama jugak time 1-2/2/11 tuh, tak naik harga ker?.. org hotel tuh kata takder naik harga pun tapi biler sampai sana lain pulak citernyer.. harga naik sebanyak RM40 dari harga asal.. giler ke haper tah.. padahal dah tanya awal2 tau.. so saya pun bayar saja utk satu hari dulu.. korang bayangkan dah dtg jejauh jadi cenggini plak, mmg en. suami dah suh balik jer esok harinyer sbb tak puas ati arr buat kitaorang mcm nie kan.. Biler dah chek in, bincang2 so kitaorg decide nak duduk lagik 1 malam seperti plan asal.. tapi ada satu lagik kejadian.. pintu bilik kitaorang tak boleh nak kunci plak, biler buat report.. org hotel tak leh wat per sbb dah tgh malam.. besok baru boleh betulkan.. aduaaaiii.. mcm2 hal.. malam tuh gi pasar malam brinchang... oo mcm pasar malam kiter jugak yang bezanyer pasar malam diaorang ada jual baju2 sejuk ngan buat strawberry.. pasar malam kat tempat kiter enggak ada (apa kes plak nak jual baju sejuk) :p

Besoknyer, kitaorang nak buat bayaran utk tambah 1 mlm lagik.. saja ckp2 nak mintak kurang.. kitaorang citerlah kat budak kaunter tuh (sbb budak yang semalam tuh mcm tak boleh nak bawak berbincang jer) so citer punya citer dptlah harga yang berpatutan.. bolehlah, janji dpt tido semalam lagik.. heheheh.. hari pertama tuh lepas sarapan kitaorang pergi ke tanah rata (cameron tea bharat) pastu balik hotel sbb cuaca mcm tak mengizinkan nak pergi ke destinasi kedua.. lagipun masa tuh safiyyah tido.. nak berjalan mcm mana kalau dia tido kan.. dalam pukul 4 ptg kitaorang gerak pegi Big Red Strawberry Farm.. Teruja dowh.. tempat nie menarik dan sgt selesa.. tapi time nak keluar dari tempat nie, aduaaaiii mcm nak gugur jantung sbb tinggi giler kereta kitaorang mendaki dan menuruni bukit.. sbb keta kitaorang wira jerk bukan keta storm.. kalau storm, mmg tak heranlah kan.. hahahhahah.. pastu singgah ker Kea Farm.. memborong sayur-sayur dan jagung.. mcm2 ada wooo kat sini.. menarik.. Waktu malam mmg tak kemana2, just pegi dinner kat gerai dpn hotel jerk.. (tapi aku giler apa tah, gi jugak pasar malam.. padahal bukan ada apa2 pun, adatlah org pompuan, mestilah nak cuci mata :P .. mak ngan en. suami duk bilik jerk)

Ari ke 3, time tu check out.. mmg takder plan nak kemana, igt nak terus bertolak terus ke ipoh.. tapi on the way balik tuh singgah kejap ke Cameron Bharat Tea di Tringkap pulak.. beli2 apa yang patut, pastu snap2 kat ladang tea.. heeheheh.. sbbnyer kalau u olls nak tau.. masa kat tanah rata ari tuh ujan.. so nak turun ke ladang teh tu mcm tak sesuai jer.. pertamanyer, kena jalan jauh nak turun ke bawah, keduanyer, ujan masa tuh so takut licin.. dahlah bwk baby ngan budak.. tak sesuailah.. tu yang sampai tringkap snap2 gambar puas2.. hehehehe.. then terus gerak ke Ulu Kinta, Ipoh tuk singgah ke rumah cousin saya, fiza.. gitulah citernyer percutian kami sempena cuti CNY.. hehehehe...










Ulasan

chekpid berkata…
rindu nak pergi lagi...layan pasar malam sana pun best :)
PynGees berkata…
wahhh..sue..bestnye..buat akak rindu lak...CH mmg destinasi kesukaan kami...since honeymoon smpi skrg dh x tau brp kali dh pegi..x puas2..lg2 klu blk kg hubby sblh perak..conpem ke sana...CH is so heaven!...nnt bila2 dtg lagi..try check-in di Chua Gin Hotel..comfortable & price reasonable...
Aida78 berkata…
bestnya...lma dah x g sane...
aizamia3 berkata…
betul2 best g sane, weekend confirm jln jem... hehehe... sbb baru2 ni dh kena...
Haresue berkata…
haah, seronok giler kan pegi sana tapi tak puas sgt sbb rasanyer byk tempat yang tak sempat nak jelajah.. masa sue pegi tuh mmg time ujan.. dari sampai CH sampai nak balik dari CH ujan jerk.. tapi sib baik renyai2 bolehlah redah tapi mmg cuaca toksah ckp arr.. giler sejuk lebih2 lagi waktu malam.. sue sendiri tak tahan, apatah lagi budak dua org tuh.. sian sue tgk.. anyway, mmg best CH, ada rezeki mcm nak gi lgk.. hehehehe.. :p
aizeepesona berkata…
ha ar memang CH is our favourite place..hehee..(tetiba)..menjelma. everytime pegi mesti carik tempat yg nak check in tu,area2 yang berdekatan dengan pasar malam ..baru happening.

Catatan popular daripada blog ini

Produk Kecantikan Yang Menyusahkan..

Citer tentang kakak..

Bijak Atur Masa demi Rumah tangga dan Kerjaya