Pengikut

30 Jun 2011

Masih Demam..

Hari nie aku terpaksa cuti lagik.. Si adik masih tak sihat.. badan dia masih panas lagik.. biler check suhu badan dia masih dalam 38C @ 39C.. Ari tuh jer yang paling tinggi cecah 40C.. Waktu malam toksah ckplah, kekadang sampai buat aku risau.. Bukan apa paling takut kena kekejangan jerk..

Hati nie sebenarnyer serba salah... hopefully orang kat opis tu leh pahamlah kan.. Maklumlah aku kerap cuti, anak aku nie lak mmg kerap demam.. Bukan tak boleh nak tinggalkan kat taska, tapi apa2hal kiter lah kena tanggungjawab sbb dah tau kan anak demam kenapa masih hantar ke taska... pengasuh taska tu bukan leh hadap anak ko sorang..

Apa-apa pun ini hanya salah satu ujian dariNya.. Tanganilah dengan sebaiknya..


29 Jun 2011

Bijak Atur Masa demi Rumah tangga dan Kerjaya

Artikel ini khas ditujukan buat kaum wanita di luar sana untuk dijadikan panduan.. Selamat membaca!!

Setiap wanita harus mendalami ilmu-ilmu yang berguna supaya mereka dapat mengendalikan segala tanggungjawab mereka dengan berkesan. Antaranya mendalami ilmu agama, pengurusan rumah tangga dan kerjaya serta pengurusan tekanan sebagai panduan dalam melaksanakan tugas. Dalam kesibukan mengurus kerja-kerja luar, pastikan urusan rumah tangga tidak akan terabai.

Pengurusan Masa - Adalah strategi penting yang perlu diterapkan oleh para ibu yang bekerja agar dapat menjalankan peranannya sebagai suri rumah, isteri dan pekerja. Tentukan dan tetapkan tujuan anda dalam bekerja. Sentiasa mengingati dorongan yang membuatkan anda untuk terus bekerja. Fikirkan suami yang terpaksa menanggung tanggungan perbelanjaan ruman, hutang bank dan barangan keperluan anda sendiri. Tetapkan hujung minggu bersama keluarga.

Tetapkan keutamaan - Dengan menetapkan keutamaan anda boleh mula menentukan jenis aktivit untuk memainkan beberapa peranan sebagai isteri dan pekerja. Anda boleh menetapkan jadual kegiatan anda bermula dari pagi hingga malam di samping memberi fokus pada hal-hal tertentu yang menjadi matlamat anda dalam hidup.

Pengurusan Rumahtangga - Agihkan beberapa tugas baik tugas pejabat mahupun tugas rumah kepada orang lain. Agihkan beberapa tugasan untuk dapat melicinkan pekerjaan anda dan membuatkan anda berupaya meluangkan lebih banyak waktu untuk pasangan. Pengagihan tugas, membuatkan anda akan merasa lebih releks dan dapat memfokuskan diri pada pekerjaan yang betul-betul perlu anda sendiri melaksanakannya. Jika tugas terlalu berat, pastikan anda mengagihkan tugas rumahtangga secara terperinci kepada pembantu rumah. Bincanglah dengan suami tentang pembahagian tugas. Hujung minggu pula, luangkan masa bersama dengan aktiviti mengemas rumah dan masak bersama.

Pengurusan Pekerjaan -Untuk memperoleh masa berkualiti bersama pasangan, anda perlu bersikap lebih efisien dan produktif dalam pekerjaan. Semakin anda tidak efisien dan produktif, semakin banyak pekerjaan yang tertunda dan semakin anda berasa malas untuk menyelesaikannya hingga memberikan kesan negatif terhadap hubungan anda dengan pasangan. Meskipun sudah berada di rumah, fikiran anda melayang ke tempat kerja, apatah lagi apabila mengingatkan tugas-tugas and di tempat kerja yang belum siap. Akibatnya anda stress dan sensitif. Pengurusan keluarga yang baik, dipengaruhi juga oleh pengurusan waktu dan produktiviti yang baik di tempat kerja.

Pengurusan Diri - Untuk mengatur diri sendiri, anda perlu mengenali diri anda sendiri. Tangani stress dan hal-hal yang dapat membuatkan anda berasa stress. Hindarkan tindakan-tindakan atau kegiatan yang hanya akan menambah permasalahan dan berfikir secara rasional. Daripada memikirkan hal-hal negatif, merisaukan hal-hal yang belum pasti, lebih baik jika anda berehat sebentar. Ambillah waktu bersantai untuk melakukan aktiviti yang anda suka, misalnya berenang, membaca buku, bersantai di rumah, aktiviti bersama pasangan atau pergi ke tempat rekreasi.

Dalam zaman globalisasi masa ini, majoriti wanita kini mempunyai kerjaya yang mencabar, maka peranan mereka dalam membangun masyarakan dan negara adalah penting. Tanggungjawab mereka sudah luas dalam pelbagai bidang. Realiti kehidupan semasa telah menuntuk wanita bekerja dan berkerjaya untuk memastikan keseimbangan tanggungjawab mereka sebagai isteri dan tenaga kepada sebuah organisasi atau masyarakat.

*Dipetik dari Majalah Pengantin Julai 2011

28 Jun 2011

Adik ooo adik..

Semalam taska ada call ckp adik demam panas, jadi mintak aku balik ambil adik sbb makcik yang jaga baby risau kalau baby mcm hafiy nie demam.. Dia takut kalau jadi apa2 lah tuh.. Aku pun amik lah half day semalam... aku sampai taska jam 2.45ptg.. time aku sampai kakak tgh tido, jadi aku plan amik kakak ptg2 skit.. amik yang adik jer dulu sbb nak bawak ke klinik.. Sampai klinik, doktor takder lah pulak.. Staf klinik tuh kata doktor masuk 3.30 ptg.. Itu pasallah aku malas nak gi klinik nie, memanjang jerk doktor takder.. kalau nak ke klinik nie pun haruslah tepon dulu, jgnlah ko nak terjah kang buat sakit ati jerk.. aku pegi jugak klinik nie pun sbb aku rasa dekat ngan umah.. dahlah ptg semalam panas terik, sian plak aku tgk hafiy nie.. jadi aku amik jugak ubat demam ngan ubat montot (kasi standby)..

Ari nie aku cuti sbb aku tak sampai hati nak tinggalkan hafiy kat taska.. yerlah, demam dia tak kebah pun jadi confirmlah kalau aku pegi kerja jugak ari nie, makcik tu akan call lagik jadi better aku cuti, biar aku jaga (ati pun senang, kalau aku kerja.. kat ofis kang dok terkenangkan anak yg tgh demam panas).. Bdn dia pun dah mula naik, start balik demam dah jadi susut lak aku tgk.. padahal baru sehari jer demam.. dia tak mau makan ngan minum susu.. air masak apatah lagi.. terbaring jerk.. nampak sgt muka lemah.. satu ari dia merengek2.. sian sgt2.. Ptg tadi lepas dia buang air besar aku nak pakaikan baju, sekali aku rasa mcm teramat panas.. muka merah2.. ati ni tak sedap, cepat2 tgk suhu badan dia.. Ya Allah, cecah 40.2C ..aku masukkan ubat montot biar kebah skit.. Aku bawa ke klinik lagi tapi bukan klinik semalam, ari nie pegi klinik panel yang lain lak.. sampai klinik doktor tgk suhu badan, Alhamdulillah, turun 37.5C.. tapi hafiy masih tak berapa nak main gak.. diam jerk.. Sekarang nie pun dia tido, tapi mcm tido2 ayam.. tak selesa kot..

Harap2 esok biarlah dia dah sembuh.. tak sanggup nak tgk mata dia biler hantar dia ke taska.. Sedih tau.. :( Kalau dia sihat, takper.. ini time sakit, aku tak dpt jaga dia sampai dia sembuh kan..






Produk Kecantikan Yang Menyusahkan..

Korang meh sini aku nak citer pasal produk kecantikan skit.. Ini sumer bukan rekaan semata-mata tapi adalah pengalaman yang aku alami sepanjang menggunakan produk kecantikan.. Almaklumlah, org pompuan mmg taksub ngan benda-benda yang membuatkan diri akan kelihatan cantik.. termasuklah aku..

Aku menjadi taksub ngan produk kecantikan biler tgk hasil yang sgt ketara cousin suami aku.. kulit dia jadi cantik dan putih gebu.. time tuh, mmg tak dinafikanlah aku pun dah jadi terikut-ikut.. memula aku beli produk kecantikan ikut suka ati aku jer, jenama pu**** rem***** .. hasilnyer mmg langsung takder.. buat membazir jerk.. pastu baru aku try beli produk cousin suami aku pakai tuh, jenama A**** ...

Okey, bulan 1-3 pakai mmg okay.. kulit pun mula dah tak kusam dan mmg nampak perubahan yang sangat ketara.. then dah lama2 pakai dia jadi mcm tak serasi pulak.. jerawat toksah ckplah.. mmg giler2 besar dan bernanah2.. bila dah kering tinggal parut2 hitam.. tapi tak lama pun kering dah naik bapak jerawat yang siap berpakej ngan nanah sekali.. mungkin dah tak serasi kot.. Masa tuh mmg rajin pegi facial, org yang facial nie kata kesan sementara jerk.. Memula percaya gak, tapi dah lama sangat tak baik, dan makin bertambah2 pulak jerawat.. aku dah mula rasa produk ni mmg tak serasi dgn aku.. dalam masa yang sama jugak aku try produk Sha****.. ini suggest dari kawan aku yang pakai produk nieh.. tapi hasil mmg takder langsung, makin parah adalah..

Akhirnyer mmg aku tak tahan sgt, cousin suami aku suruh aku pegi klinik pakar kulit di Chowkit.. Perggghhh, mmg sakit giler biler doktor tuh tekan nanah2 tuh.. Doktor bagi ubat krim dan antibiotik.. dan sepanjang proses pemulihan tuh, doktor tak bagi aku pakai secalit bedak pun.. dan korang leh bayangkan tak betapa hodoh muka aku tanpa bedak.. dahlah penuh dengan jerawat2 pastu tanpa bedak?.. hitam giler dowh.. Hari-hari ke tempat kerja naik turun bas, lrt bagai mmg tunduk jerk.. masa nie mmg confident level aku down giler.. rasa aku manusia paling hodoh didunia.. sedih tul... :(

Hujung tahun 2006 tuh pulak aku nak kawin, sib baik amik tindakan awal jumpa doktor pakar kulit, jadi time kawin muka tu taklah buruk benau.. walaupun penuh kesan jerawat kat muka nih sampai menarik perhatian fotographer perkahwinan aku tuh.. dia siap ckp "bagus kalau buat gambar sebelum dan selepas make up".. sampai mati aku igt ayat dia nih.. MENCIK.. aku tau aku tak cantik, muka penuh parut jerawat yang itam2.. Dan aku beruntung gak dapat boypren + suami yang penyabar dan tak kisah.. mmg muka aku time tuh buruk sgt..

Muka aku jadi ok semula mcm sebelum pakai produk biler aku dah start mengandung anak pertama.. Mungkin seri pompuan mengandung kot.. hahahahah.. masa mengandung tuh, aku try produk antarabangsa jugak .. suggest dari seorang kawan opis lama.. alhamdulillah, mmg ada kesan yang ketara.. dah takder parut2 itam lagik dah.. Walaupun mahal tapi berbaloi2.. hehhehehe.. tapi takderlah aku amik satu set penuh, memula tuh mmg amik set trial jerk.. bila rasa dah ok maintain kan ajer apa yang rasa patut pakai.. tapi skrang nie pakai pencuci muka jer pun dah cukup.. tak taulah kulit korang mcm mana kan..

Start 1Apr2011, aku try produk Buatan Malaysia (gatalkan?!!, tak mau belajar dari pengalaman).. sajer jerk gatal nak pakai.. 2 bulan aku pakai, alhamdulillah mcm serasi jerk tapi tak taulah 2-3 bulan lagik kan.. heheheh..

Itulahnyer kisah pengalaman aku ttg produk kecantikan nie.. mungkin ada di luar sana yang sangat beruntung, biler pakai produk jer kulit muka takder masalah.. sangat2 beruntung tau..

Meh aku tunjuk gambar2 aku sepanjang tempoh jadi orang tak cantik sepanjang tahun 2005 - 2007.. hehehehehe.. ;p

Sebelum kejadian.. ;p ... tahun 2004

Sebelum kejadian ... tahun 2005 (lepas bertunang)


Dibawah nie sumer gambar semasa kejadian..
Start pakai produk penghujung 2005-2007





Gambar sekarang Jun 2011



Artwork kakak..

Kat sini aku nak tunjuk hasil kerja kakak di taska.. Kadang-kadang ada jer hasil tangan yang dibawak balik, rugi lak rasanyer kalau tak tunjuk kat korang.. huhuhuhu.. Moh layan gambar yer..;p

Tali leher


Ini tak taulah apa, bas atau lori nie?!!

Cap tangan kakak

Tak taulah si kakak nie tulis apa..

Bak kata kakak "ini sampan, ibu"


Star

Boleh ker??!!

Selasa minggu lepas kat ofis aku ada pemeriksaan kesihatan yang dianjurkan oleh Unit Kesihatan.. Bagus jugak kalau selalu program mcm nie diadakan, boleh lah staf tahu tahap kesihatan memasing kan.. Aku mmglah tak melepaskan peluang, tapi takder lah sampai amik darah.. Amik darah diaorang galakkan pada yang umur 40 tahun ke atas tuh.. aku cuma check BMI jerk.. dan korang nak tau apa resultnyer.. aku kena buang kan berat badan aku yang gedempol nie sebanyak 11kg!!.. ye kawan-kawan 11kg!!.. tak tipu.. kena buang 11kg untuk dapatkan berat yang ideal dengan ketinggian aku nie hah.. giloo ke apa, mcm mana nak buang kan tuh... nafsu melantak mmg toksah ckp arr, hari-hari tahap maksima.. ;p

Tapi niat dihati tu mmg ada nak kurangkan berat badan cuma usaha tu mcm takder jerk.. ngeh..ngeh..ngeh.. Bak kata org "NAK SERIBU DAYA, TAKNAK SERIBU DALIH"... Tepuk dada tanya selera.. ;p


Sebelum kahwin - 2005


Selepas kawin - 2011

24 Jun 2011

Sorry...

Blog ini masih dalam proses pengemaskinian.. InsyaAllah Isnin nanti dapat diselesaikan.. Jangan lupa datang semula menjenguk blog ini yang akan berwajah baru..

20 Jun 2011

Majlis Sambutan Hari Jadi secara Berkelompok..

Sabtu lepas ada Majlis Sambutan Hari Jadi secara berkelompok yang dianjurkan pihak taska (anak2 taska yang harijadi jatuh pada bulan Jan-Jun 2011).. Untuk beri sokongan pada pihak taska, kami sekeluarga hadir memeriahkan suasana majlis tersebut, sebenarnya nama kakak pun termasuk jugak sbb birthday kakak 11April.. Majlis bermula jam 10 pagi dan berakhir jam 11.00 pagi.. Nasib baiklah si adik takder buat perangai sangat sbb kebiasaanyer jam 10 pagi tu dia dah nak tido balik.. Kalau korang tgk gambar kakak ada pakai baju berlainan, sbbnyer tgh2 majlis dia boleh kencing dalam seluar.. pelik tul aku, selalunyer tak pernah dia terkucil.. agaknyer ari tuh seronok sangat main lari2 ngan kawan2 sampai terlupa nak kencing.. jadi sib baik umah dekat, cepat2 aku bawak dia blk kasi tukar baju.. sabau jerlah.. moh layan gambau yer..

















17 Jun 2011

Hi-5

Korang tengok gelagat anak2 aku nie.. Mcm paham jer citer yang ditengok tuh, tapi mmg citer nie buat budak2 hayal.. siap dengan lagu2 yang comel.. Kalau nak tau, tiap2pagi nak kejutkan kakak mesti aku ckp aku nak bukak citer high5, confirm bangun punyer.. takder nangis2 pun.. terus ngadap tv tgk citer high5..






Terima Kasih..

Walaupun sudah basi, tapi aku tetap mau ucapkan terima kasih pada suami tercinta dengan hadiah yang diberikan sempena Harijadiku yang ke-30 (Coklat).. Tak lupa juga buat kawanku, Maria dan Jamee untuk hadiah yang sangat menarik (Hand Mixer).. phhheeeeewiiiitttt... ;p


Rosak..

Korang nak tau sebab apa aku tak update minggu lepas.. Netbook aku dah kena virus ko.. so kena format balik.. tah apa2 tah.. mencik tul.. Tension tul aku, takleh layan tenet kat umah.. nak update apatah lagik.. sib baik my abe tuh juruteknik komputer, dia lah hero menyelamatkan netbook ku itu.. hahahaha.. time kasihlah yer.. janjinyer siap hari nie kan.. so weekend nie aku tidaklah kesunyian..leh layan tenet..;p

p/s : Kalau korang nak betulkan komputer/laptop/netbook lehlah contact aku yer at sulianah@gmail.com .. [promote tuh!!]



Hares & Sue

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

The Journey of Suliana Shah. Design By: SkinCorner