Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2011

Masakan paling simple di hujung minggu

Imej
Tak pernah aku buat entry makanan nie.. hahahaha..

Just wanna share with u olls lah kan, today saya masak simple sajer.. Byk benda nak pikir so kenalah cepat buat itu dan ini.. Next week ada assessment, so benda utk presentation takder lagik.. aduaaiii.. belum ditambah dgn assignment bagai..

Share pics..no komen plss..mmg nampak mcm tak sedap, tapi biler rasa mesti nak lagi tauuuu.. yeker?!!.. whatever!!.. ** :-p **


Sila undi.. heheheh

Imej
Korang tgk kan anak saya yg no. 2 nie ikut muka saper?!!..cuba korang undi skit. Saya bukan apa, conpius arr.. Kejap org kata muka ayah, kejap muka ibu..
Which one?!!.. :-P



Dari panjang ke pendek..

Imej
hehehehe.. Suspend tul Ntry kali nie..
Nie hah nak gi tau u olls, budak pompuan kemetot nie sudah di zaaassssss.. potong rambutnya.. dari panjang ke pendek ler tuh..

Alkisahnya, rambut dia yg panjang itu harus+mesti+wajib dipotong kerana.. rambutnya sudah MR.K_TU..eee..yurk.. mengerikan.. aduaaii.. kot.. kot berjangkit ngan saya yg rambut panjang nie.. payah.. payah.. Tak taulah dari mana datang MR.K_TU tuh, tapi saya syak dari taska tempat di tinggalkan ibubapanyer untuk ke tempat kerja.. hehehe.. sbb my freind sorang tuh anak dia pun dijangkiti MR.K_TU nie (taska yg sama ditinggalkan).. heheheh..

Tadi, makcik yang jaga anak-anak saya tuh ckp, "mana dtg MR.K_TU nie, dia ada main-main ngan budak luar ker".. dgn celuparnyer saya ckp "berjangkit ngan budak taska nie kot".. hihihihi.. yerlah, anak saya yg sorang nie mana pernah join main budak-budak luar.. Umur dia baru 3 tahun, ada ke patut bagik main ngan budak2 luar rumah.. no..no..no.. jgn haraplah nak kasi kuar, d…

AM I STRESS OR WHAT?!!

I dont know why im sensitive today,
my mood suddenly going up and down..
(nak kata dtg bulan mengambang, dah lepas)
is that bcoz of stress..
stress bout my study,
my work or
my family (i dont think so)
erm.. maybe bout my study..ooo gosh!! presentation will
be held next week and im doing nothing.. ggeeezzz)
also plus bout my work
(yg bertimbun-timbun dan tak sempat nak siap tambah lagi, tak sempat nak siap ditambah lagi and also rencam mcm rojak)..
errrgghh.. hate it but have to love it..
hahahaha..
*wink*.. *wink*...

but something make me unhappy today also make me cry :-( .. u wanna know.
naaaa..naaa.naaa... cant told ya..its secret!!
*wink*..*wink*..

Dah mulaaa dahhh..

Imej
ermmmmmm.. kelas saya dah start semula.. lama tau saya bercuti jadik sekarang kena ada semangat untuk menghabiskan 4 subjek lagi untuk semester nie.. [Nak grad lama lagik.. tak sabar rasanyer].. last week kelas dah bermula jadik, assignment dan preparation utk assesment dah kena mula.. aduaaiii.. harapan saya semoga saya berjaya mengharungi semester ini dengan jayanya.. Semangat.. semangat...

Nak sertakan gambar 2 orang budak yang bikin saya tak keruan setiap hari.. huhuhuhuhu..

Gambar si kakak tu adalah hasil dari tangkapan dia sendiri.. percayalah mmg dia yang amik gambar diri dia tuh.. almaklumlah dah terikut-ikut gaya perasan ibunya tuh.. hahahaha.. yang si adik pulak sudah menjadi habit memasukkan jari ke dalam mulut yer..


Pandai sudah...

Imej
Umur hafiy dah nak masuk 4 bulan.. u olls nak tau tak dia dah pandai buat apa?... Jgn tak caya, dia sudah pandai meniarap.. cepatkan? Safiyyah dulu pun time umur 4 bulan barulah nak berpusing2 meniarap.. so, tak mo citer panjang u olls layan gambar jer ek..




Ada lagikk...

Imej
Alamak, lupa betul nak upload novel terbaru Habiburrahman El Shirazy.. Ini pun baru saya beli tadi, terpandang kat MPH Jusco.. aiyoooo tak boleh nak tolak dah, kena amik.. Sbb saya mmg cukup suker novel dia.. Paling saya suker, novel ayat-ayat cinta.. korang tau kan?!!.. alah, filem terkenal dari Indonesia tuh.. Tapi tgk filem dan baca novelnyer sgt2lah beza.. Baca novel lagi best dari tgk filem tau.. Jalan cerita ada yang berbeza.. Tak sabar nak baca.. *ada masa ke nak baca nie?!!* Novel-novel yang beli kat Kak Ida (BookofCharity Nizida) pun tak baca lagi tau.. Novel-novel tuh pun tak tau nak baca yang mana satu dulu sbb sumernyer nampak menyelerakan!!.. arrrgggghhhhh, akak conpius!!!.. Apa-apa pun u olls tunggu jerlah yer, which one yang akan saya baca dulu.. heehehehe.. *silap-silap sampai abis tahun nie, buku2 tu tak berusik*...

Yang Terang Semakin Jelas..

Imej
Hahahahahaha.. nak gelak dulu leh tak.. hahahahahaha

Sebenarnyer saya baru beli cermin mata..Kesnyer memula sbb rasa silau, time bawak keta memalam mmg rasa tak berapa nak confident (lagik2 biler org yang bang_ang bagi lampu tinggi)..Menambahkan kesilauan org jerk.. Menyusahkan betul!!.. *tetiberr*... Dah banyak kali ckp ngan En. Suami tentang masalah nie, macam nak kena buat cermin mata tahan silau jer nie.. huhuhuh.. Ada sekali (pernah byk kali sebenarnyerr) pergi test mata, tetiber rupernyer saya ada rabun jauh daaaa.. tapi tak kuatlah sgt powernyer pun..

Dengan tak sengaja, balik kerja tadi gatal-gatal masuk kedai cermin mata.. test lagik, kali ni dah buat test guna secara auto, try lagik buat secara manual lak.. mmg yer arr.. saya ada rabun jauh.. silau tuh pun ada gak.. apa lagi, dengan tak semena-mena mulut ini terlepas ckp (oii.. terlepas ckp ke mmg ko nak hah!!) *kata hati* nak wat cermin mata.. so, dengan segera pergi test bingkai2 yang sedia ada tuh.. oklah jugak harganyer k…

Janji semalam..

Imej
Taddddaaaaaa.. inilah koleksi buku yang terkini.. Saya beli secara online di facebook BooksforCharity Nizida ... Tq Kak Ida..

My books already here..

Saya ada beli
buku citer (English)
secara online,
baru terima pagi tadi..

Tak sabar-sabar
nih nak tunjuk kat korang..
Nanti saya upload
next entry yer..

Ari nie tak sempatlah..
tunggu yer kawan-kawan..

Selamat Hari Jadi Mak..

Selepas meluahkan perasaan tadik, barulah lega skit.. hehehe

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR kepada MAK tersayang yang berada jauh nun di sana.. hehehehehe.. Semoga MAK sentiasa sihat dan ceria disamping suami dan anak-anaknyer yang sengal tapi cantik-cantik belaka.. huhuhuh... oooo, mak saya sudah hampir nak pencen nie.. mak, kalau mak pencen mehlah datang Melaka selalu, senang hati anakanda mu ini.. Cucu-cucu mak disini pun mesti happy punyer.. hehehehe..

Kitaorang dah celebrate birthday mak awal 2 minggu lepas, siap hadiah pun sudah diberi jadi kali ini hanya ucapan di dalam blog ini jerlah yang dapat diberi yer..

p/s : Mak nak dtg minggu nie, tak sabar nak tunjuk kain baru beli nie.. Mak ooo mak, amik kain ni, jgn tak amik.. rugi oooooo.. heheheheh

Apa nak jadi tah..

Entry kali nie mmg lepas geram lah kan.. sbb aku sendiri tak paham apa nak jadik dgn org kiter nie.. irihati & cemburu, tak leh lebih dari org lain.. aku tak paham.. apa yang korang dapat dengan sikap mcm tuh?!!.. oklah, irihati & cemburu tuh ada dua maksud, satu yang baik dan satu lagi tak baik.. yang baik tu baguslah, nak menaikkan semangat atau apa org kata memotivasikan diri tapi skrang aku citer yang tak baik tuh..Takder keja lain ker dari nak dengki tentang kehidupan org lain.. tak pahamlah.. betull.. serious giler aku tak paham.. sampai nak comparekan kehidupan org, mana rezeki org dapat.. gilerrrr.. mmg takder keja lah jawabnyer tuh.. Kita kena bersyukur apa yang kita ada, sekurang-kurangnyer kita tak hidup merempat. Ada gak lah rumah untuk berteduh, kereta untuk dibawa kesana sini, duit untuk dibuat belanja (walaupun tak mewah mana).. Ini tidak, biler nampak org tuh lebih skit, dah pikir macam2.. (Wei, senang citer ko tak payah amik tau lah, buat sakit kepala otak ko …

Nak tayang gambar baby Part II

Imej
Hahahaha.. sebenarnyer entry nie takder citer just pics terkini baby saya.. Hafiy Syahmi.. Berat pun dah 6kg.. Khas untuk tatapan sumer..





17 Cara Membahagiakan Isteri

Diambil dari Mingguan Wanita bil. 1415 (31Dis2010 - 6Jan2011)

Khas untuk para suami yer.. huhuhu.. Bahagiakanlah isteri anda kerana tanpa mereka kehidupan anda akan menjadi tidak terurus.. betulkah?!!

1. Pertemuan yang manis
- Berikan salam atau sapaan yang baik sambil melemparkan senyuman..
- Jabat tangannya dan kalau perlu cium juga pipi isteri. Tunda dulu niat untuk
menyampaikan berita sekiranya tidak mengembirakan hati isteri.

2. Ucapkan perkataan yang baik
Dalam berbicara dengan isteri, pilih kata - kata yang memberi kesan positif dan
hindari ucapan negatif. Supaya isteri memahami apa yang anda katakan,ucapkan
perkataan dengan jelas dan ulangi kata - kata itu jika perlu.

3. Luangkan masa bersama isteri
Jangan terlalu sibuk dengan urusan sendiri hingga mengabaikan isteri, luangkan
waktu untuk bersama dengannya. Ketika bersama isteri janganlah terlalu serius
kerana ia akan membuat suasana jadi kaku. Bersikap santai dan jangan melayani
isteri sep…

Almost 4 months..

Imej
Sempena tahun baru nie,
saya nak tayang baby saya
yang sudah hampir 4 bulan..
Sekejap kan?..
saya pun tak percaya lah..
hehehehe..
Hero saya nie dah pandai bermanja..
sudah pandai 'cembeng'
bila kena marah..
(marah2 sayang jerk! huhuhu)..
badan pun dah semangat
(tak larat ooo nak dukung tapi..
anak punya pasal gigih jugak ler mendukung)..
Memula dulu saya bagi hafiy
susu badan tapi disebabkan
dia asyik lapar (ditambahkan pula dia duduk di taska)
terpaksalah saya campurkan
dengan susu formula..
Sebenarnya niat dihati
nak bagi susu badan sepenuhnya (exclusivelah kononnyer)
tapi apakan daya saya kan..
Sian kat hafiy biler dia
tak cukup susu.. menangis jerk..
itupun pengasuh di taska suruh
saya campurkan dengan susu formula
sbb stok susu yang saya bagik (susu badan)
tak mencukupi..
oooo.. Dengan hati yang berat
terpaksalah saya merelakannyerrr..
takperlah, janji dia kenyang.. alhamdulillah..

Yang bab si kakak pulak, nanti saya citer next entry yer..


HAPPY NEW YEAR..

Salam sumer,
sue dan family
mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU
kepada semua
pembaca blog ini..

Tahun baru,
azam pun baru tapi
kalau ada azam yang masih belum terlaksana tuh,
boleh lah sambung kan lagik azam tuh
sampailah tercapai yerk..

InsyaAllah,
tahun nie u all
akan tgk blog ini tidak akan
bersarang seperti sebelum-sebelumnyer yer..
hopefully..
Oklah,
enjoy ur new year..
bye..