Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

Sharing is Caring..

Dapatkan ilmu tentang pelaburan dan simpanan emas (untuk masa depan korang jugak nie)


di




www.haremasue.blogspot.com

2NE1 - GO AWAY [HD]

Imej

.....

2NE1 - Go Away lyrics
[CL] Neomu chisahajana neodapji mot-hajana Jigeum jeokeungi andwae eojireoweo wae Nuga nugurang hae-eojyeo niga narang hae-eojyeo Jal saenggak-hago malhae, yeah
[Minzy] Nal ddaradanideon namja Cham gwaenchanatdeon namja Nan neo hana ddaemunae da bonaetneundae Nuga nugurang hae-eojyeo niga narang hae-eojyeo Nal eopshi jal salabwa, yeah
[CL] Tonight hapil ddo bineun naeryeo wae Nae moseup chorahaejigae [Minzy] Nal wiro hajineun ma Ee son chiweo eejae naminikka
[Bom] Nae geokjung malgo go away Jipchak eopshi sarajyeo joolgae Medal lil jul alatgaetji Yeokgyeoweo chakgakhajima
[Sandara] Deo meotjin sarang mannalgae Neol huhwaehagae mandeuleo julgae Seulpeumeun jigeum ppooniya, boy Cause love is over, love, love is over tonight
[CL] Just say what you gotta say Eojjeom kkeut-kkaji meoteopni? Fiancé? Beyonce! I'm walkin' out of destiny Chorahan holloga anin hwaryeohan solo, that's my way Modeungeol da jweosseuni oheeryeo nan huhwae an hae
Jiga deo seulpeun cheok Kkeut-kkaji meoshi.tneun…

ooo.. berjumpa dengan Maria Elena..

Korang tau semalam aku jumpa dengan retis fofularrr.. Maria Elena .. face to face ... giler wei.. siap aku beraya kat umah dia lagi tuh.. hahahahaha..
.......................






.........................................













......................











tapi sayangnyer aku jumpa dia dalam MIMPI JER... Sungguhhh... walaupun dalam MIMPI.. muka dia tatap cantik gitewww.. ;p

Takdapatnakupdateblogsbbexamdahnakdekatjadikenastudylebihskit

Assalamualaikum..























































































































































tuan rumah takder arr..................................
























































































































































leh masuk ke tak boleh nie?...........................







































































































































p/s: takperlahkalaukorangnakjengukbolehajer..blognietakderhantupun.. kui..kui..kui

Darah Tinggi!!!...

Sejak hari selasa lepas kepala aku sakit teramat2, bahagian leher pulak mcm kena cekik je rasanyer dan dada aku rasa mcm sebu.. susah tul nak bernafas2.. biler tarik nafas dalam2 baru rasa cam dapat oksigen... Sebenarnyer sebelum2 nie lagik aku dah rasa mcm nie tapi masih boleh bertahan tapi minggu nie rasa mcm teruk sgt sampai aku amik 3 biji pain killer dalam satu hari pun masih tak leh nak baik sakit kepala aku nie..
So semalam ajak En. Suami gi klinik.. doktor just ckp darah aku naik skit (141/93).. tapi sbb umur masih muda so masih ok lagik.. dia kata jangan risau.. perlu banyakkan berehat.. jangan stress2, jangan pikir banyak2.. even nak wat kerja rumah pun tak perlu.. harus berehat.. Aku mmg dah agak mcm simptom darah tinggi sbb masa pantang anak pertama, darah aku pernah naik dan simptom yang aku alami skrang sama mcm dulu tuh.. cuma dulu aku rasa aku leh tahan, tapi sekrang mmg surrender lah..
Aku tak pasti sbb apa darah aku naik tapi yang boleh aku agak skrang sbb dah nak ex…

Jeng.. jeng.. jeng...

KEPADA SEMUA RAKAN-RAKAN YANG MENGENALI SAYA SERTA KELUARGA,
KAMI INGIN MENGUCAPKAN
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & SELAMAT HARI MERDEKA..

JAGA DIRI KORANG BEBAIK YER DI MUSIM PERAYAAN.


Sesi Motivasi Diri - Malas yang tidak berkesudahan..

Imej
Tak tau arr naper aku punya penyakit M makin menjadi2 lebih-lebih lagi 1-2minggu nak raya nih.. hahahaha.. Kat ofis toksah ckp arr, mmg buat kerja pun mcm ala kadar jerk.. buat mana yang agak2 urgent, yang lain tunggu lepas raya boleh??.. huhuuhuhu.. "Apa ko igt itu company bapak ko yang punya??!!" ... ok2!!.. Besok settlekan kerja sebelum cuti raya ekk.. ;p
Nak gi kelas pun malas gak... tambah2 lagik dah nak final exam nie kan.. Kelam kabut tak menang tangan nak buat assignment bagai.. Padan muka lah kan suka wat kerja last minute.. Memula sem jerk semangat gilak, biler dah hujung2 sem .... alamak aiiii ... lemah badan tul nak gi kelas and habiskan sumer kerja2 tertunggak... Ari nie kena hantar assignment tapi satu hapa pun tak wat... dasar pemalas tul.. ok2!!.. Arii nie jugak try habisskan sumer kerja.. Aku try siapkan sampai habis.. kelas pun kol 2 kan, insyaAllah sempat.. lagipun nak final.. aku kena study lebih gigih sem nie.. itu wajiiibbbbbbbbbbbb arr kan..
Belum lagik …

Saya comel ker?!! ahaks..

Petang tadi bukak blog nie then nampak kat shoutbox msg dari Zuryn Zakaria..
"Kakak comel! check blog saya: ada entry khas utk akak (100th followers)" http://niazurynazureen90.blogspot.com/2011/08/award-for-100th-followers.html
Kebetulan blogwalking kat blog si Zuryn nie, then teruslah follow.. Tak sangka plak jadi follower yang ke100.. Apa2 pun terima kasih yer Zuryn bagi award nie akak.. I likeeee.. :) Later Zuryn leh call akak kak Sue yer.. daaaaaaa....

Mcm mana nak tangkap gambar waktu raya kalau dah tak reti duk diam2.. ;p

Imej
Erk.. camner nie korang.. confirm payah nak amik gambar cantik2.. mesti gambar raya byk kuar gambar candid jerk.. ini mudak sudah tak reti duk diam2, manyak lasak oooo... tapi biarlah dia lasak kan, itu dah menunjukkan perkembangan diri dia.. Tapi mcm confuse arr, apasal badan aku tak kurus2 ek.. Orang ckp kalau budak tgh lasak, mesti badan ibunyer akan kurus sbb maklumlah budak dah tak reti duk diam, confirmlah kita nak kena tengok sentiasa.. belum lagik time dah dapat kaki of course lah harus main kejar2 sana sini kan.. huhuhuhuhu... ;p
Pagi tadi aku saje testing baju raya mudak tenit nie sambil tuh try lah snap2 gambar dia.. perghh.. payah tul nak bergambar.. Dari berpuluh2 kali snap cuma satu -dua jerk yang cantik.. yang lain sumer gambar tertarik-tarik cam muka hantu.. isk..isk..isk.. Adik ooo adik, jgnlah time raya kang dia wat hal plak.. time nak amik gambar family dia buat perangai.. perggghhhh.. camno tuh.. Korang ada pengalaman cenggini?.. apa korang wat?.. ada tips... kasila…

Dari Baby Jambu kepada Baby Hensem

Imej
Tajuk N3 nie tak tahan.. tang mana lak jambunyer kan si hero ku sorang nie.. tapi aku tgk, dari pandangan mata aku lah kan biler budak hafiy ni rambut panjang ada masa aku tgk dah mcm gegirl pulak... lebih2 lagik biler aku hiaskan ngan sepit or cekak si kakak.. hahahahaha.. comeiiiii..
Tapi disebabkan dah nak raya nie haruslah aku ubah skit hafiy jadi budak hensem kan.. so sabtu lepas, aku potong rambut dia.. memula tuh nak bawak ke kedai.. tapi kedai pun tak sanggup nak potong rambut si kecik nie (pepaham jek lah, budak laki baya hafiy nie mana leh duk diam), nak tak nak haruslah aku gak yang potongkan.. Belasah jerklah.. kalau sumbing sana sini pun, raya ada lagi 2 minggu.. rambut leh tumbuh skit2 kot.. Janji HENSEM sudaahhhh..
Korang tak yah tanya arr.. aku mmg tak amik pun gambar time hafiy potong rambut.. tak sempat arrr.. ehhh...eh.. bukan tak sempat tapi dah mmg takleh nak amik gambar pun sbb aku mcm dah bersilat pun ada.. tunggang langgang aku nak memotong rambut dia... dengan a…

Resipi Oreo Rare Cheese Cake..

Imej
Ada permintaan dari kawan2 FB dan di luar sana untuk dapatkan resepi oreo cheese cake yang aku wat tempoh hari (seperti gambar dibawah).. Resepi nie aku ikut dari blog hanamemories (resepi Strawberry Cheesecake) then aku tukarkan kepada oreo cheesecake.. so ada skit diubah walaupun tak banyak arr.. pe kata korang test dulu.. jadi ke idak.. hopefully menjadilah yer..
Bahan-bahannyer..Bahan-bahan A:
189 gm biskut oreo
90 gm mentega tanpa garam

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
140 gm gula kastor

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Cara-cara1.Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci2.Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata3.Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras4.Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ke…

Gadget zaman sekarang..

Imej
Wahhhhhhhh, zaman sekarang nie aku tgk macam2 gadget terkini yang canggih manggih melambak2 kat pasaran.. Seronok dan teruja aku tgk tapi just tgk jer lah.. nak memiliki jauh sekali.. hahahahaha..:p
Aku nak share ngan korang gadget apa yang aku suka tgk tapi tak mungkinlah aku akan membelinya.. Bersyukur jer lah apa yang ada nie.. Apa pun tak bleh!!!.....ishhhh!!
Samsung Galaxy S II
Ipad

Notebook brand Sony VAIO pink colour maaa...
DSLR apa2 brand ok.. tapi kan DSLR nie termasuk gadjet gak ker?.. confuse.. huhuhuhu.. Tak reti guna pun tapi suka tgk.. ;p
GADJET APA KORANG SUKA?? KASI TAU LEH?..

BEN ASHAARI : AKU TUNGGU SAHUR.. KORANG ?

Imej
First time join nie.. U olls nak join? .. klik sini yer..

Dugaan...

Imej
Sejak dua menjak nie badan aku tak berapa nak sihat.. walaupun dari luaran nampak ok jerk, tapi sebenarnya tak ok (iyer, aku boleh gelak2 bagai tapi dalam hati tuhan je yang tahu).. Minggu lepas perut aku tak berapa nak selesa.. pernah sekali muntah2.. aku rasa angin kot.. nak kata tak makan, aku makan jugak tapi mungkin jadual makan tak teratur kot sbb tuh perut meragam.. Lebih kurang seminggu jugak perut aku wat hal.. tak selesa sangat2..

Minggu nie plak, aku dilanda demam selesema.. tekak teramat perit, hidung berair, kepala sakit memanjang... igtkan boleh tahan tak mau gi klinik... akhirnya hari ini aku ke klinik jugak sbb malam tadi aku rasa mcm sesak nafas + perut meragam teramat sangat (dah ala2 mcm nak bersalin plak rasanyer).. ooo dugaan.. ooo dugaan... sabar jerlah... lagi2 di bulan Ramadhan nie..
Aku risau anak2 pulak berjangkit nanti.. hopefully tak lah.. sbb budak2 nie dah kerap sangat sakit + cuti aku pun dah tinggal skit.. harap2 sangat menjelang ke ujung tahun nie biarla…

Kerja di hari minggu.. ;

Imej
Ini hasilnyer lepas banyak kali bertangguh.. Akhirnya dapat juga saya merasa Rare Oreo Cheesecake.. for the first time, not bad lah.. Silalah layan gambar yer..





Apalah nak jadik!!

Imej
Korang tengoklah gelagat budak2 nie.. macam2 hal.. disuruh belikan sticker akhirnyer jadi mcm nie lah.. tapi oklah tuh, sib baik tak lekat kat sana sini kalau tak jenuh aku nak tanggalkan.. korang tgk arr, si kakak buli adik last2 tampal sticker kat muka si adik.. aku geram tgk adiknyer menangis, last2 aku pun tampal balik sticker kat muka si kakak .. kan dah kena biler ibu masuk campur.. ;p


Muka macam tak rela kena buli..

Pastu dah suker..
Peace u'olls!!..

Kakak kurus tapi bukan kurus mcm aneroxia..;p

Semalam ke klinik kesihatan untuk check up bulanan adik dan kakak.. Sepatutnyer si kakak dah tak perlu dah check up bulanan tapi memandangkan kakak nie underweight (dalam chart masih lagi ditanda pada bahagian colour kuning) jadi haruslah setiap bulan hadir ke klinik untuk diorang pantau perkembangan berat kakak... tapi alhamdulillah, setiap kali pegi ada peningkatan walaupun tak byk..

Korang nak tau, kakak nie umur dia dah 3 tahun tapi berat dia masih 11kg.. sian tul.. (sian kat aku jugak, sbb org mesti ckp mak dia nie tak bagi makan ke hapa!!.. ) walaupun dia taklah kurus cam aneroxia, tapi dia sangat halus wokeey (kecik berbanding2 rakan2 seusia).. yang si adik dah 10 bulan berat dah 8.5kg.. Puas dah pujuk kakak makan, tanya apa yang dia suka.. tapi setiap kali aku buat mesti dia kuis2 jerk.. bagi vitamin untuk tambahkan selera makan pun dah buat tapi masih tak demok2.. takperlah, janji dia sihat cukuplah kan.. tapi aku teringin bangat nak tgk dia demok2 ala2 tembam gitew.. ;p .. c…

Selamat Bertunang Alif & Fiza ~~9Julai2011~~

Imej
Just nak wish pada Alif & Fiza ...
SELAMAT BERTUNANG.. Hadapilah alam baru ini dengan penuh KEGEMBIRAAN, KEIKHLASAN DAN KETENANGAN dan yang penting Berbanyaklah BERSABAR ketika menghadapi ujian dan rintangan darinNya..
TAHNIAH!!!...

Last weekend Activities..

Imej
Minggu lepas, petang Jumaat tuh aku amik half day semata2 nak hantar mak aku ke Stesen Komuter Seremban (untuk mengelak dari kesesakan jalanraya akibat roadblock yang sgt byk.. bak kata adik2 aku lah kan).. sian mak, haruslah bersesak menaiki komuter Seremban ke Sentul.. Jam 8 malam baru sampai.. Kalau ikut hati mmg nak hantarkan, tapi adik aku ckp roadblock byk pastu jalan dah start jammed (entah iyer, entah idak).. tapi masa on the way nak ke Seremban pun mmg ada roadblock..
Pas lihat mak dengan selamatnyer naik komuter, kitaorang pun jejalan cari makan di area Seremban.. Lagipun kalau tak hantar mak ke Seremban pun mmg kitaorang akan ke Seremban untuk hadir majlis pertunangan sepupu suamiku keesokan harinyer.. Dah alang2 ada area bandar seremban nie, aku ajaklah suamiku ke tasik yang berdekatan ngan masjid negeri, aku tak tau nak ckp area mana tapi yang pasti dekat lah ngan Allson Klana ngan Royal Aldephi Hotel.. saper duk seremban tau lah tasik mana yang aku ckp nie kan.. Dulu, mas…

Info P.N.E.U.M.O.N.I.A

Apakah itu Pneumonia?



Pneumonia atau radang paru-paru ialah sejenis jangkitan yang melibatkan pundipundi udara kecil (alveoli) dan tisu-tisu di sekitarnya. Laluan-laluan ini yang dipenuhi nanah atau mukus akan menyekat oksigen dari sampai ke dalam darah. Jangkitan ini disebabkan oleh beberapa jenis kuman seperti bakteria, virus, fungi dan mikrob.


Bagaimana anda mendapat penyakit ini?



Kebanyakan kuman-kuman pneumonia ini tinggal di dalam tekak sebagai sebahagian dari apa yang dipanggil "flora" semulajadi anda. Biasanya sistem ketahanan atau sistem imun tubuh akan menghalang kuman-kuman ini dari memasuki paru-paru dan menimbulkan masalah. Apabila keadaan badan anda lemah disebabkan penyakit kronik, tekanan, pemakanan yang tidak seimbang, kurang rehat, maka tahap keimunan menjadi kurang atau mekanisme pertahanan paru-paru menjadi lemah. Badan anda sudah tidak dapat menahan lagi serangan bakteria dari memasuki paru-paru dan seterusnya membiak di dalam salah satu dari paru-paru a…

Kakak pulak yang tak sihat..

Yer kawan-kawan, anak aku yang sulung pulak tak sihat.. start dari jumaat malam dia kena demam panas + selesema + batuk... amik ubat jer kat klinik (tak jumpa doktor pun).. senin ari tuh, tgk dia masih tak sihat.. bawak dia jumpa doktor.. Doktor ckp dia dah kena jangkitan di paru-paru a.k.a P.N.E.U.M.O.N.I.A .. Kitaorang mcm confuse sbb doktor tuh ckp tak perlu ke hospital tapi kena observe dia 24 jam.. doktor just bagi ubat antibiotik paling kuat.. so, kitaorang decide bawak klinik lain pulak sbb masih keliru dengan penerangan doktor tuh.. (sebenarnyer mcm tak percaya + keliru + nak more penjelasan dari doktor lain).. Pegi klinik lain, doktor yang ke-2 masih ckp benda yang sama.. kena jangkitan di paru2.. tapi yang tadi doktor 1 kata belah kanan jerk, nie doktor ke 2 kata dah ada dekat kedua-dua belah.. doktor 2 kata tak perlu risau, makan antibiotik yang doktor 1 bagi tadi then pantau dia.. kalau ada tanda mcm dia tak aktif, lemah haruslah bawa ke hospital dengan segera..


Perkembang…

Demam Campak a.k.a Chicken Pox

Imej
Tadi ke klinik lagik untuk sahkan si adik nie kena demam campak or denggi.. Pergi sampai 2 klinik sbb ketidakpuasan dengan klinik yang pertama tuh.. Tak pernah pulak selama aku ke klinik, doktor akan ckp "saya tak pasti"... Tu pasallah aku pergi jugak klinik yang lain untuk dptkan kepastian.. Maklumlah pertama kali mengadap anak kena demam campak nie.. Jadi, doktor ke-2 tuh kata mmg demam campak.. dia suh hentikan makan antibiotik.. dia bagi ubat sapu bagailah..
Tapi betullah jaga anak lelaki nie, sgt2 menguji kesabaran.. Asal nampak muka aku jer dia meraung.. menangis.. menangis... dan menangis lagik.. Suami aku kata biler si adik tinggal ngan dia, takderlah dia buat perangai.. aduh, sabar jerlah..
Eh, nak tanya kat korang nie.. Betul ker org kata kalau ahli keluarga ada yang kena demam campak, dalam rumah tuh tak leh masak goreng2??!!.. Masa tengahari tadi, mcm tak teruk sgt bintik2nyer



Dalam gambar2 nie tak berapa jelas sgt bintik tuh sbb bintik2nyer halus sgt..

Masih Demam..

Imej
Hari nie aku terpaksa cuti lagik.. Si adik masih tak sihat.. badan dia masih panas lagik.. biler check suhu badan dia masih dalam 38C @ 39C.. Ari tuh jer yang paling tinggi cecah 40C.. Waktu malam toksah ckplah, kekadang sampai buat aku risau.. Bukan apa paling takut kena kekejangan jerk..
Hati nie sebenarnyer serba salah... hopefully orang kat opis tu leh pahamlah kan.. Maklumlah aku kerap cuti, anak aku nie lak mmg kerap demam.. Bukan tak boleh nak tinggalkan kat taska, tapi apa2hal kiter lah kena tanggungjawab sbb dah tau kan anak demam kenapa masih hantar ke taska... pengasuh taska tu bukan leh hadap anak ko sorang..
Apa-apa pun ini hanya salah satu ujian dariNya.. Tanganilah dengan sebaiknya..

Bijak Atur Masa demi Rumah tangga dan Kerjaya

Artikel ini khas ditujukan buat kaum wanita di luar sana untuk dijadikan panduan.. Selamat membaca!!
Setiap wanita harus mendalami ilmu-ilmu yang berguna supaya mereka dapat mengendalikan segala tanggungjawab mereka dengan berkesan. Antaranya mendalami ilmu agama, pengurusan rumah tangga dan kerjaya serta pengurusan tekanan sebagai panduan dalam melaksanakan tugas. Dalam kesibukan mengurus kerja-kerja luar, pastikan urusan rumah tangga tidak akan terabai.
Pengurusan Masa - Adalah strategi penting yang perlu diterapkan oleh para ibu yang bekerja agar dapat menjalankan peranannya sebagai suri rumah, isteri dan pekerja. Tentukan dan tetapkan tujuan anda dalam bekerja. Sentiasa mengingati dorongan yang membuatkan anda untuk terus bekerja. Fikirkan suami yang terpaksa menanggung tanggungan perbelanjaan ruman, hutang bank dan barangan keperluan anda sendiri. Tetapkan hujung minggu bersama keluarga.
Tetapkan keutamaan - Dengan menetapkan keutamaan anda boleh mula menentukan jenis aktivit untuk …

Adik ooo adik..

Imej
Semalam taska ada call ckp adik demam panas, jadi mintak aku balik ambil adik sbb makcik yang jaga baby risau kalau baby mcm hafiy nie demam.. Dia takut kalau jadi apa2 lah tuh.. Aku pun amik lah half day semalam... aku sampai taska jam 2.45ptg.. time aku sampai kakak tgh tido, jadi aku plan amik kakak ptg2 skit.. amik yang adik jer dulu sbb nak bawak ke klinik.. Sampai klinik, doktor takder lah pulak.. Staf klinik tuh kata doktor masuk 3.30 ptg.. Itu pasallah aku malas nak gi klinik nie, memanjang jerk doktor takder.. kalau nak ke klinik nie pun haruslah tepon dulu, jgnlah ko nak terjah kang buat sakit ati jerk.. aku pegi jugak klinik nie pun sbb aku rasa dekat ngan umah.. dahlah ptg semalam panas terik, sian plak aku tgk hafiy nie.. jadi aku amik jugak ubat demam ngan ubat montot (kasi standby)..
Ari nie aku cuti sbb aku tak sampai hati nak tinggalkan hafiy kat taska.. yerlah, demam dia tak kebah pun jadi confirmlah kalau aku pegi kerja jugak ari nie, makcik tu akan call lagik jadi b…

Produk Kecantikan Yang Menyusahkan..

Imej
Korang meh sini aku nak citer pasal produk kecantikan skit.. Ini sumer bukan rekaan semata-mata tapi adalah pengalaman yang aku alami sepanjang menggunakan produk kecantikan.. Almaklumlah, org pompuan mmg taksub ngan benda-benda yang membuatkan diri akan kelihatan cantik.. termasuklah aku..
Aku menjadi taksub ngan produk kecantikan biler tgk hasil yang sgt ketara cousin suami aku.. kulit dia jadi cantik dan putih gebu.. time tuh, mmg tak dinafikanlah aku pun dah jadi terikut-ikut.. memula aku beli produk kecantikan ikut suka ati aku jer, jenama pu**** rem***** .. hasilnyer mmg langsung takder.. buat membazir jerk.. pastu baru aku try beli produk cousin suami aku pakai tuh, jenama A**** ...
Okey, bulan 1-3 pakai mmg okay.. kulit pun mula dah tak kusam dan mmg nampak perubahan yang sangat ketara.. then dah lama2 pakai dia jadi mcm tak serasi pulak.. jerawat toksah ckplah.. mmg giler2 besar dan bernanah2.. bila dah kering tinggal parut2 hitam.. tapi tak lama pun kering dah naik bapak je…