Pengikut

21 November 2011

Sharing is Caring..

Dapatkan ilmu tentang pelaburan dan simpanan emas (untuk masa depan korang jugak nie)



di





www.haremasue.blogspot.com

28 Oktober 2011

2NE1 - GO AWAY [HD]

11 Oktober 2011

.....

2NE1 - Go Away lyrics

[CL] Neomu chisahajana neodapji mot-hajana
Jigeum jeokeungi andwae eojireoweo wae
Nuga nugurang hae-eojyeo niga narang hae-eojyeo
Jal saenggak-hago malhae, yeah

[Minzy] Nal ddaradanideon namja
Cham gwaenchanatdeon namja
Nan neo hana ddaemunae da bonaetneundae
Nuga nugurang hae-eojyeo niga narang hae-eojyeo
Nal eopshi jal salabwa, yeah

[CL] Tonight hapil ddo bineun naeryeo wae
Nae moseup chorahaejigae
[Minzy] Nal wiro hajineun ma
Ee son chiweo eejae naminikka

[Bom] Nae geokjung malgo go away
Jipchak eopshi sarajyeo joolgae
Medal lil jul alatgaetji
Yeokgyeoweo chakgakhajima

[Sandara] Deo meotjin sarang mannalgae
Neol huhwaehagae mandeuleo julgae
Seulpeumeun jigeum ppooniya, boy
Cause love is over, love, love is over tonight

[CL] Just say what you gotta say
Eojjeom kkeut-kkaji meoteopni?
Fiancé? Beyonce! I'm walkin' out of destiny
Chorahan holloga anin hwaryeohan solo, that's my way
Modeungeol da jweosseuni oheeryeo nan huhwae an hae

Jiga deo seulpeun cheok
Kkeut-kkaji meoshi.tneun cheok
All you do is act a fool
You ain't shi.t without your crew
Shigan eopseo, I gotta go
Annyeong, good bye, adios
Ni motnan eolgool dashin bogo shipjin ana no more

[Minzy] Tonight hapil ddo bineun naeryeo wae
Nae moseup chorahaejigae
[Sandara] Nal wiro hajineun ma
Ee son chiweo eejae naminikka

[Bom] Nae geokjung malgo go away
Jipchak eopshi sarajyeo joolgae
Medal lil jul alatgaetji
Yeokgyeoweo chakgakhajima

[Minzy] Deo meotjin sarang mannalgae
Neol huhwaehagae mandeuleo julgae
Seulpeumeun jigeum ppooniya, boy
Cause love is over, love, love is over tonight

[CL]Go go away
Go away
Go away
Go away

[Bom] Nae geokjung malgo go away
Jipchak eopshi sarajyeo joolgae
Medal lil jul alatgaetji
Yeokgyeoweo chakgakhajima

Deo meotjin sarang mannalgae
Neol huhwaehagae mandeuleo julgae
Seulpeumeun jigeum ppooniya, boy
Cause love is over, love, love is over tonight



25 September 2011

ooo.. berjumpa dengan Maria Elena..

Korang tau semalam aku jumpa dengan retis fofularrr.. Maria Elena ..
face to face ...
giler wei..
siap aku beraya kat umah dia lagi tuh..
hahahahaha..

.......................







.........................................














......................












tapi sayangnyer aku jumpa dia dalam MIMPI JER...
Sungguhhh...
walaupun dalam MIMPI..
muka dia tatap cantik gitewww.. ;p

21 September 2011

Takdapatnakupdateblogsbbexamdahnakdekatjadikenastudylebihskit

Assalamualaikum..























































































































































tuan rumah takder arr..................................
























































































































































leh masuk ke tak boleh nie?...........................







































































































































p/s: takperlahkalaukorangnakjengukbolehajer..blognietakderhantupun.. kui..kui..kui

10 September 2011

Darah Tinggi!!!...

Sejak hari selasa lepas kepala aku sakit teramat2, bahagian leher pulak mcm kena cekik je rasanyer dan dada aku rasa mcm sebu.. susah tul nak bernafas2.. biler tarik nafas dalam2 baru rasa cam dapat oksigen... Sebenarnyer sebelum2 nie lagik aku dah rasa mcm nie tapi masih boleh bertahan tapi minggu nie rasa mcm teruk sgt sampai aku amik 3 biji pain killer dalam satu hari pun masih tak leh nak baik sakit kepala aku nie..

So semalam ajak En. Suami gi klinik.. doktor just ckp darah aku naik skit (141/93).. tapi sbb umur masih muda so masih ok lagik.. dia kata jangan risau.. perlu banyakkan berehat.. jangan stress2, jangan pikir banyak2.. even nak wat kerja rumah pun tak perlu.. harus berehat.. Aku mmg dah agak mcm simptom darah tinggi sbb masa pantang anak pertama, darah aku pernah naik dan simptom yang aku alami skrang sama mcm dulu tuh.. cuma dulu aku rasa aku leh tahan, tapi sekrang mmg surrender lah..

Aku tak pasti sbb apa darah aku naik tapi yang boleh aku agak skrang sbb dah nak exam so aku sgtttttt stress.. biasalah, aku kan suka wat kerja last minute.. dengan assignment byk yang perlu di submit.. haruussslahhhh stresss kan.. takperlah, baru minor jerk.. :p

Sini ada info skit ttg tekanan darah tinggi.. mungkin leh share ngan u ollss.. aku peringkat stadium 1 (hipertensi ringan).. klik sini ...

So u olls kat luar sana, jaga kesihatan yer.. Jgn tension2.. tak elok untuk kesihatan.. tgklah aku skrang, mmg tak selesa sgt2.. Nak buat apa2 kepala asyik sangat2.. bahagian mata nie pun rasa sakit2...

ok.. bye..

29 Ogos 2011

Jeng.. jeng.. jeng...

KEPADA
SEMUA RAKAN-RAKAN YANG MENGENALI
SAYA SERTA KELUARGA,

KAMI
INGIN MENGUCAPKAN

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
&
SELAMAT HARI MERDEKA..


JAGA DIRI KORANG BEBAIK YER DI MUSIM PERAYAAN.



21 Ogos 2011

Sesi Motivasi Diri - Malas yang tidak berkesudahan..

Tak tau arr naper aku punya penyakit M makin menjadi2 lebih-lebih lagi 1-2minggu nak raya nih.. hahahaha.. Kat ofis toksah ckp arr, mmg buat kerja pun mcm ala kadar jerk.. buat mana yang agak2 urgent, yang lain tunggu lepas raya boleh??.. huhuuhuhu.. "Apa ko igt itu company bapak ko yang punya??!!" ... ok2!!.. Besok settlekan kerja sebelum cuti raya ekk.. ;p

Nak gi kelas pun malas gak... tambah2 lagik dah nak final exam nie kan.. Kelam kabut tak menang tangan nak buat assignment bagai.. Padan muka lah kan suka wat kerja last minute.. Memula sem jerk semangat gilak, biler dah hujung2 sem .... alamak aiiii ... lemah badan tul nak gi kelas and habiskan sumer kerja2 tertunggak... Ari nie kena hantar assignment tapi satu hapa pun tak wat... dasar pemalas tul.. ok2!!.. Arii nie jugak try habisskan sumer kerja.. Aku try siapkan sampai habis.. kelas pun kol 2 kan, insyaAllah sempat.. lagipun nak final.. aku kena study lebih gigih sem nie.. itu wajiiibbbbbbbbbbbb arr kan..

Belum lagik bab kat umah, nak mengemas umah, melipat kain baju, menggosok baju, memasak, mengemop, membasuh baju, mencuci tandas, lebih-lebih lagik nak raya nih... Aduh malas deh... tapi bila pikir2 balik, kau sanggup nak hidup mcm dalam timbunan sampah ker?.. uisshhh.. terpaksa dan memaksa harussssssss lah aku buat jugakkk.. Weekend nanti aku kemaskan umah nie sampai berkilau2.. **tipu** ... hahahahah

Walaupun aku malas tapi nak tak nak aku buat jugak.. kalau ikutkan 24 jam aku nak tido jerk tapi sampai biler nak jadi mcm nie.. Kekadang nak pujuk hati aku selalu ckp ngan diri aku sendiri aku ada tanggungjawab, tanggungjawab sebagai pekerja, pelajar dan juga sebagai seorang isteri serta ibu kepada 2 org budak comel dan aku wajib tunaikan tanggungjawab aku tuh.. Aku tak boleh harapkan org lain untuk buat semua tuh kan .. Kalau aku tak buat, akibatnya aku jugak yang akan tanggung.. ok finee!!!..

Ko nak tido 24jam sampai muka ko jadi cenggini ek??!!!



20 Ogos 2011

Saya comel ker?!! ahaks..

Petang tadi bukak blog nie then nampak kat shoutbox msg dari Zuryn Zakaria..

"Kakak comel! check blog saya: ada entry khas utk akak (100th followers)" http://niazurynazureen90.blogspot.com/2011/08/award-for-100th-followers.html

Kebetulan blogwalking kat blog si Zuryn nie, then teruslah follow..
Tak sangka plak jadi follower yang ke100..
Apa2 pun terima kasih yer Zuryn bagi award nie akak..
I likeeee.. :)
Later Zuryn leh call akak kak Sue yer..
daaaaaaa....

Mcm mana nak tangkap gambar waktu raya kalau dah tak reti duk diam2.. ;p

Erk.. camner nie korang.. confirm payah nak amik gambar cantik2.. mesti gambar raya byk kuar gambar candid jerk.. ini mudak sudah tak reti duk diam2, manyak lasak oooo... tapi biarlah dia lasak kan, itu dah menunjukkan perkembangan diri dia.. Tapi mcm confuse arr, apasal badan aku tak kurus2 ek.. Orang ckp kalau budak tgh lasak, mesti badan ibunyer akan kurus sbb maklumlah budak dah tak reti duk diam, confirmlah kita nak kena tengok sentiasa.. belum lagik time dah dapat kaki of course lah harus main kejar2 sana sini kan.. huhuhuhuhu... ;p

Pagi tadi aku saje testing baju raya mudak tenit nie sambil tuh try lah snap2 gambar dia.. perghh.. payah tul nak bergambar.. Dari berpuluh2 kali snap cuma satu -dua jerk yang cantik.. yang lain sumer gambar tertarik-tarik cam muka hantu.. isk..isk..isk.. Adik ooo adik, jgnlah time raya kang dia wat hal plak.. time nak amik gambar family dia buat perangai.. perggghhhh.. camno tuh.. Korang ada pengalaman cenggini?.. apa korang wat?.. ada tips... kasilah tau?!!..

Korang tengok nih!!..


P/s : Setiap pagi raya harus celebrate bday budak tenit yang bernama HAFIY SYAHMI.. sbb kalau ikut kalendar islam, tarikh lahir budak tenit nie 1 Syawal.. ;p

Dari Baby Jambu kepada Baby Hensem

Tajuk N3 nie tak tahan.. tang mana lak jambunyer kan si hero ku sorang nie.. tapi aku tgk, dari pandangan mata aku lah kan biler budak hafiy ni rambut panjang ada masa aku tgk dah mcm gegirl pulak... lebih2 lagik biler aku hiaskan ngan sepit or cekak si kakak.. hahahahaha.. comeiiiii..

Tapi disebabkan dah nak raya nie haruslah aku ubah skit hafiy jadi budak hensem kan.. so sabtu lepas, aku potong rambut dia.. memula tuh nak bawak ke kedai.. tapi kedai pun tak sanggup nak potong rambut si kecik nie (pepaham jek lah, budak laki baya hafiy nie mana leh duk diam), nak tak nak haruslah aku gak yang potongkan.. Belasah jerklah.. kalau sumbing sana sini pun, raya ada lagi 2 minggu.. rambut leh tumbuh skit2 kot.. Janji HENSEM sudaahhhh..

Korang tak yah tanya arr.. aku mmg tak amik pun gambar time hafiy potong rambut.. tak sempat arrr.. ehhh...eh.. bukan tak sempat tapi dah mmg takleh nak amik gambar pun sbb aku mcm dah bersilat pun ada.. tunggang langgang aku nak memotong rambut dia... dengan aku2 sekali bergelumang ngan rambut2 dia yang dah berselerak.. nasib arr kan janji selesai.. Korang bayangkanlah budak tgk lasak, pastu kena potong rambut.. aku plak sesorang jerk yang handle.. perggghhhh .. gilo tul!!.. ;p .. En. suami takder time tuh.. ada hal.. dan aku mcm biasa mmg tak sabar nak hensem kan budak sorang nih, tuh pasal dah rasa mcm aku plak yang kena potong rambut.. penuh baju aku oiii dengan rambut dia.. puaslah jugak nak lekakan dia.. bagi mainan bagai, sekejap jerk dia layan, pastu bergerak2 mcm ulat bulu.. isk..isk..isk.. payah dah nak citer, korang paham sendiri arrr.. huhuhuhu...

Dari JAMBU cenggini...



jadi HENSEM seperti ini...



.................




..................





...........




...........................





......................................





...............





..................................






abaikan bakul baju yang berabad2 nak lipat.. ;p



p/s : Hahahaha.. dah tak suprise baju raya budak tenit nie..
awal2 dah kasi inteprem ... ;p

05 Ogos 2011

Resipi Oreo Rare Cheese Cake..

Ada permintaan dari kawan2 FB dan di luar sana untuk dapatkan resepi oreo cheese cake yang aku wat tempoh hari (seperti gambar dibawah).. Resepi nie aku ikut dari blog hanamemories (resepi Strawberry Cheesecake) then aku tukarkan kepada oreo cheesecake.. so ada skit diubah walaupun tak banyak arr.. pe kata korang test dulu.. jadi ke idak.. hopefully menjadilah yer..

Bahan-bahannyer..

Bahan-bahan A:
189 gm biskut oreo
90 gm mentega tanpa garam

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
140 gm gula kastor

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Cara-cara

1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci

2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata

3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras

4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.

5. Pukul krim keju bersama-sama gula sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati

6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata

7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Ratakan. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. Selesai...

Credit to : hanamemories.blogspot.com




Gadget zaman sekarang..

Wahhhhhhhh, zaman sekarang nie aku tgk macam2 gadget terkini yang canggih manggih melambak2 kat pasaran.. Seronok dan teruja aku tgk tapi just tgk jer lah.. nak memiliki jauh sekali.. hahahahaha..:p

Aku nak share ngan korang gadget apa yang aku suka tgk tapi tak mungkinlah aku akan membelinya.. Bersyukur jer lah apa yang ada nie.. Apa pun tak bleh!!!.....ishhhh!!

Samsung Galaxy S II

Ipad


Notebook brand Sony VAIO pink colour maaa...

DSLR apa2 brand ok..
tapi kan DSLR nie termasuk gadjet gak ker?..
confuse.. huhuhuhu..
Tak reti guna pun tapi suka tgk.. ;p

GADJET APA KORANG SUKA?? KASI TAU LEH?..

BEN ASHAARI : AKU TUNGGU SAHUR.. KORANG ?



First time join nie.. U olls nak join? .. klik sini yer..

Dugaan...

Sejak dua menjak nie badan aku tak berapa nak sihat.. walaupun dari luaran nampak ok jerk, tapi sebenarnya tak ok (iyer, aku boleh gelak2 bagai tapi dalam hati tuhan je yang tahu).. Minggu lepas perut aku tak berapa nak selesa.. pernah sekali muntah2.. aku rasa angin kot.. nak kata tak makan, aku makan jugak tapi mungkin jadual makan tak teratur kot sbb tuh perut meragam.. Lebih kurang seminggu jugak perut aku wat hal.. tak selesa sangat2..


Minggu nie plak, aku dilanda demam selesema.. tekak teramat perit, hidung berair, kepala sakit memanjang... igtkan boleh tahan tak mau gi klinik... akhirnya hari ini aku ke klinik jugak sbb malam tadi aku rasa mcm sesak nafas + perut meragam teramat sangat (dah ala2 mcm nak bersalin plak rasanyer).. ooo dugaan.. ooo dugaan... sabar jerlah... lagi2 di bulan Ramadhan nie..

Aku risau anak2 pulak berjangkit nanti.. hopefully tak lah.. sbb budak2 nie dah kerap sangat sakit + cuti aku pun dah tinggal skit.. harap2 sangat menjelang ke ujung tahun nie biarlah kesihatan ahli-ahli keluargaku berada dalam keadaan yang baik dan sihat sentiasa.. Aminn..


Rasanyer tak terlambat aku nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada korang sumer dan harap korang di luar sana sihat dan gembira sentiasa hendaknyer..

01 Ogos 2011

Kerja di hari minggu.. ;

Ini hasilnyer lepas banyak kali bertangguh.. Akhirnya dapat juga saya merasa Rare Oreo Cheesecake.. for the first time, not bad lah.. Silalah layan gambar yer..






29 Julai 2011

Apalah nak jadik!!

Korang tengoklah gelagat budak2 nie.. macam2 hal.. disuruh belikan sticker akhirnyer jadi mcm nie lah.. tapi oklah tuh, sib baik tak lekat kat sana sini kalau tak jenuh aku nak tanggalkan.. korang tgk arr, si kakak buli adik last2 tampal sticker kat muka si adik.. aku geram tgk adiknyer menangis, last2 aku pun tampal balik sticker kat muka si kakak .. kan dah kena biler ibu masuk campur.. ;p



Muka macam tak rela kena buli..


Pastu dah suker..


Peace u'olls!!..

14 Julai 2011

Kakak kurus tapi bukan kurus mcm aneroxia..;p

Semalam ke klinik kesihatan untuk check up bulanan adik dan kakak.. Sepatutnyer si kakak dah tak perlu dah check up bulanan tapi memandangkan kakak nie underweight (dalam chart masih lagi ditanda pada bahagian colour kuning) jadi haruslah setiap bulan hadir ke klinik untuk diorang pantau perkembangan berat kakak... tapi alhamdulillah, setiap kali pegi ada peningkatan walaupun tak byk..


Korang nak tau, kakak nie umur dia dah 3 tahun tapi berat dia masih 11kg.. sian tul.. (sian kat aku jugak, sbb org mesti ckp mak dia nie tak bagi makan ke hapa!!.. ) walaupun dia taklah kurus cam aneroxia, tapi dia sangat halus wokeey (kecik berbanding2 rakan2 seusia).. yang si adik dah 10 bulan berat dah 8.5kg.. Puas dah pujuk kakak makan, tanya apa yang dia suka.. tapi setiap kali aku buat mesti dia kuis2 jerk.. bagi vitamin untuk tambahkan selera makan pun dah buat tapi masih tak demok2.. takperlah, janji dia sihat cukuplah kan.. tapi aku teringin bangat nak tgk dia demok2 ala2 tembam gitew.. ;p .. camner nak wat ek?.. korang ada idea..

12 Julai 2011

Selamat Bertunang Alif & Fiza ~~9Julai2011~~

Just nak wish pada Alif & Fiza ...

SELAMAT BERTUNANG..
Hadapilah alam baru ini dengan penuh
KEGEMBIRAAN, KEIKHLASAN DAN KETENANGAN
dan yang penting
Berbanyaklah BERSABAR ketika
menghadapi ujian dan rintangan darinNya..

TAHNIAH!!!...

Last weekend Activities..

Minggu lepas, petang Jumaat tuh aku amik half day semata2 nak hantar mak aku ke Stesen Komuter Seremban (untuk mengelak dari kesesakan jalanraya akibat roadblock yang sgt byk.. bak kata adik2 aku lah kan).. sian mak, haruslah bersesak menaiki komuter Seremban ke Sentul.. Jam 8 malam baru sampai.. Kalau ikut hati mmg nak hantarkan, tapi adik aku ckp roadblock byk pastu jalan dah start jammed (entah iyer, entah idak).. tapi masa on the way nak ke Seremban pun mmg ada roadblock..

Pas lihat mak dengan selamatnyer naik komuter, kitaorang pun jejalan cari makan di area Seremban.. Lagipun kalau tak hantar mak ke Seremban pun mmg kitaorang akan ke Seremban untuk hadir majlis pertunangan sepupu suamiku keesokan harinyer.. Dah alang2 ada area bandar seremban nie, aku ajaklah suamiku ke tasik yang berdekatan ngan masjid negeri, aku tak tau nak ckp area mana tapi yang pasti dekat lah ngan Allson Klana ngan Royal Aldephi Hotel.. saper duk seremban tau lah tasik mana yang aku ckp nie kan.. Dulu, masa duk Seremban (masa baru kawin) takder ati langsung nak jalan2 kat tasik nie, walaupun hari2 kitaorang lalu tasik nie nak balik ke rumah.. huhuhuhuh.. Korang layan jerlah gambar2 anak beranak nie yer..










budak bucuk yang tgh selesema..

06 Julai 2011

Info P.N.E.U.M.O.N.I.A

Apakah itu Pneumonia?



Pneumonia atau radang paru-paru ialah sejenis jangkitan yang melibatkan pundipundi udara kecil (alveoli) dan tisu-tisu di sekitarnya. Laluan-laluan ini yang dipenuhi nanah atau mukus akan menyekat oksigen dari sampai ke dalam darah. Jangkitan ini disebabkan oleh beberapa jenis kuman seperti bakteria, virus, fungi dan mikrob.



Bagaimana anda mendapat penyakit ini?



Kebanyakan kuman-kuman pneumonia ini tinggal di dalam tekak sebagai sebahagian dari apa yang dipanggil "flora" semulajadi anda. Biasanya sistem ketahanan atau sistem imun tubuh akan menghalang kuman-kuman ini dari memasuki paru-paru dan menimbulkan masalah. Apabila keadaan badan anda lemah disebabkan penyakit kronik, tekanan, pemakanan yang tidak seimbang, kurang rehat, maka tahap keimunan menjadi kurang atau mekanisme pertahanan paru-paru menjadi lemah. Badan anda sudah tidak dapat menahan lagi serangan bakteria dari memasuki paru-paru dan seterusnya membiak di dalam salah satu dari paru-paru atau kedua-duanya sekali. Anda kemudiannya akan mendapat pneumonia, diikuti dengan selsema, bersin, bronkitis, atau penyakit-penyakit berkaitan yang lain. Atau pneumnia itu berlaku dengan sendirinya. Sekali anda mendapat serangan pneumonia, anda berisiko tinggi untuk mendapatnya lagi.


Tanda dan gejala





Kadangkala pneumonia ini mengelirukan. Ia mungkin datang dalam bentuk selesema atau flu yang kemudiannya menjadi teruk. Gejalanya berbeza-beza, bergantung kepada jenis kuman yang menyerang. Mereka yang diserang bakteria pneumonia lazimnya kelihatan sangat uzur.


Gejala-gejalanya termasuklah:


• Demam (390-400C) dan menggigil. (si kakak cecah 39C)


• Batuk yang mengeluarkan kahak berwarna kuning, hijau, keperangan atau mungkin


mengandungi darah (mukus dikeluarkan dari paru-paru).


• Sakit dada terutama ketika batuk atau semasa menarik nafas yang dalam


• Bernafas dengan cepat dan pendek, (kakak bernafas pun cepat dan laju)


• Kelesuan yang jauh teruk dari yang anda sangkakan. (ini toksah ckp arr.. dia terbaring jerk masa memula tak sihat)


• Berpeluh dan muka kelihatan merah. (mmg betul.. muka dan mata kakak jadi merah sgt... igt sbb terlampau panas)


• Hilang selera makan atau perut meragam. (ini pun betul gak sbb memula tak sihat 2 hari kakak tak makan apa2 kecuali air putih)




Untuk kes pneumonia yang disebabkan oleh virus, ia bermula sebagai batuk kering, sakit kepala, demam, sakit otot dan kelesuan. Apabila keadaan semakin melarat, batuk mula mengeluarkan kahak dan pesakit mengalami kesukaran untuk bernafas. Bukanlah sesuatu yang luar biasa sekiranya pesakit mendapat jangkitan virus selepas serangan jangkitan bakteria. Inilah yang dikatakan jangkitan sekunder .




Tabiat yang baik




• Amalkan pemakanan seimbang, banyakkan rehat dan bersenam secara tekal untuk


menguatkan sistem pertahanan badan melawan jangkitan.


• Jauhkan diri dari asap rokok dan lain-lain perengsa


• Dapatkan rawatan untuk penyakit-penyakit yang ringan (selsema dan batuk).


• Berehat dan kawal sebarang tekanan emosi yang boleh mempengaruhi sistem imun badan.


• Amalkan kebersihan diri yang baik.




Rawatan




Jika anda telah didiagnos dan disahkan menghidap pneumonia, ikutilah rawatan di rumah seperti berikut:




• Minum lebih banyak cecair, antara 8-12 gelas sehari . Lebihan cecair akan dapat mencairkan


mukus.


• Berehat secukupnya.


• Berhenti merokok.






Berjumpalah doktor sekiranya....




• Gejala-gejala masih berterusan.


• Suhu badan meningkat lebih 380C dan berterusan.


• Kesesakan nafas semakin teruk.


• Batuk yang berpanjangan.


• Kahak berubah warna.






Kakak pulak yang tak sihat..

Yer kawan-kawan, anak aku yang sulung pulak tak sihat.. start dari jumaat malam dia kena demam panas + selesema + batuk... amik ubat jer kat klinik (tak jumpa doktor pun).. senin ari tuh, tgk dia masih tak sihat.. bawak dia jumpa doktor.. Doktor ckp dia dah kena jangkitan di paru-paru a.k.a P.N.E.U.M.O.N.I.A .. Kitaorang mcm confuse sbb doktor tuh ckp tak perlu ke hospital tapi kena observe dia 24 jam.. doktor just bagi ubat antibiotik paling kuat.. so, kitaorang decide bawak klinik lain pulak sbb masih keliru dengan penerangan doktor tuh.. (sebenarnyer mcm tak percaya + keliru + nak more penjelasan dari doktor lain).. Pegi klinik lain, doktor yang ke-2 masih ckp benda yang sama.. kena jangkitan di paru2.. tapi yang tadi doktor 1 kata belah kanan jerk, nie doktor ke 2 kata dah ada dekat kedua-dua belah.. doktor 2 kata tak perlu risau, makan antibiotik yang doktor 1 bagi tadi then pantau dia.. kalau ada tanda mcm dia tak aktif, lemah haruslah bawa ke hospital dengan segera..



Perkembangan kakak skrang nie, Alhamdullillah.. nampak dia aktif (asyik buli si adik jerk).. tapi kerap tido (mungkin kesan dari ubat batuk kot).. tapikan mata aku nie asyik tgk bibir dia mcm ada gelap skit.. (kebiru2an).. confuse sat.. kakak pun takde mengadu apa2.. ok kot.. :(



Semalam mak aku datang sini (terpaksa mak aku amik cuti, mak aku pun kerja gak) tuk jaga cucu dia.. sbb kitaorang dah cuti byk hari sejak adik kena demam panas + campak.. so time kakak nie, mak aku lah yang kena pantau dia.. sorilah mak, kena korbankan cuti mak yang banyak tuh dtg sini.. aduuaaaiiii...



Perkembangan adik : Alhamdullillah, adik dah ok cuma dia berjangkit selesema dan batuk dari kakak dia.. demam panas + campak dah takder.. lega rasanyer.. tapi menjadi mangsa buli si kakak pulak dah skrang.. Yang kakak sejak sakit dia punya tahap cemburu makin menjadi2 pulak sampai aku pun kekadang naik hangin.. sib baik tgh sakit, sabar jerlah..

01 Julai 2011

Demam Campak a.k.a Chicken Pox

Tadi ke klinik lagik untuk sahkan si adik nie kena demam campak or denggi.. Pergi sampai 2 klinik sbb ketidakpuasan dengan klinik yang pertama tuh.. Tak pernah pulak selama aku ke klinik, doktor akan ckp "saya tak pasti"... Tu pasallah aku pergi jugak klinik yang lain untuk dptkan kepastian.. Maklumlah pertama kali mengadap anak kena demam campak nie.. Jadi, doktor ke-2 tuh kata mmg demam campak.. dia suh hentikan makan antibiotik.. dia bagi ubat sapu bagailah..

Tapi betullah jaga anak lelaki nie, sgt2 menguji kesabaran.. Asal nampak muka aku jer dia meraung.. menangis.. menangis... dan menangis lagik.. Suami aku kata biler si adik tinggal ngan dia, takderlah dia buat perangai.. aduh, sabar jerlah..

Eh, nak tanya kat korang nie.. Betul ker org kata kalau ahli keluarga ada yang kena demam campak, dalam rumah tuh tak leh masak goreng2??!!..
Masa tengahari tadi, mcm tak teruk sgt bintik2nyer




Dalam gambar2 nie tak berapa jelas sgt bintik tuh sbb bintik2nyer halus sgt..

30 Jun 2011

Masih Demam..

Hari nie aku terpaksa cuti lagik.. Si adik masih tak sihat.. badan dia masih panas lagik.. biler check suhu badan dia masih dalam 38C @ 39C.. Ari tuh jer yang paling tinggi cecah 40C.. Waktu malam toksah ckplah, kekadang sampai buat aku risau.. Bukan apa paling takut kena kekejangan jerk..

Hati nie sebenarnyer serba salah... hopefully orang kat opis tu leh pahamlah kan.. Maklumlah aku kerap cuti, anak aku nie lak mmg kerap demam.. Bukan tak boleh nak tinggalkan kat taska, tapi apa2hal kiter lah kena tanggungjawab sbb dah tau kan anak demam kenapa masih hantar ke taska... pengasuh taska tu bukan leh hadap anak ko sorang..

Apa-apa pun ini hanya salah satu ujian dariNya.. Tanganilah dengan sebaiknya..


29 Jun 2011

Bijak Atur Masa demi Rumah tangga dan Kerjaya

Artikel ini khas ditujukan buat kaum wanita di luar sana untuk dijadikan panduan.. Selamat membaca!!

Setiap wanita harus mendalami ilmu-ilmu yang berguna supaya mereka dapat mengendalikan segala tanggungjawab mereka dengan berkesan. Antaranya mendalami ilmu agama, pengurusan rumah tangga dan kerjaya serta pengurusan tekanan sebagai panduan dalam melaksanakan tugas. Dalam kesibukan mengurus kerja-kerja luar, pastikan urusan rumah tangga tidak akan terabai.

Pengurusan Masa - Adalah strategi penting yang perlu diterapkan oleh para ibu yang bekerja agar dapat menjalankan peranannya sebagai suri rumah, isteri dan pekerja. Tentukan dan tetapkan tujuan anda dalam bekerja. Sentiasa mengingati dorongan yang membuatkan anda untuk terus bekerja. Fikirkan suami yang terpaksa menanggung tanggungan perbelanjaan ruman, hutang bank dan barangan keperluan anda sendiri. Tetapkan hujung minggu bersama keluarga.

Tetapkan keutamaan - Dengan menetapkan keutamaan anda boleh mula menentukan jenis aktivit untuk memainkan beberapa peranan sebagai isteri dan pekerja. Anda boleh menetapkan jadual kegiatan anda bermula dari pagi hingga malam di samping memberi fokus pada hal-hal tertentu yang menjadi matlamat anda dalam hidup.

Pengurusan Rumahtangga - Agihkan beberapa tugas baik tugas pejabat mahupun tugas rumah kepada orang lain. Agihkan beberapa tugasan untuk dapat melicinkan pekerjaan anda dan membuatkan anda berupaya meluangkan lebih banyak waktu untuk pasangan. Pengagihan tugas, membuatkan anda akan merasa lebih releks dan dapat memfokuskan diri pada pekerjaan yang betul-betul perlu anda sendiri melaksanakannya. Jika tugas terlalu berat, pastikan anda mengagihkan tugas rumahtangga secara terperinci kepada pembantu rumah. Bincanglah dengan suami tentang pembahagian tugas. Hujung minggu pula, luangkan masa bersama dengan aktiviti mengemas rumah dan masak bersama.

Pengurusan Pekerjaan -Untuk memperoleh masa berkualiti bersama pasangan, anda perlu bersikap lebih efisien dan produktif dalam pekerjaan. Semakin anda tidak efisien dan produktif, semakin banyak pekerjaan yang tertunda dan semakin anda berasa malas untuk menyelesaikannya hingga memberikan kesan negatif terhadap hubungan anda dengan pasangan. Meskipun sudah berada di rumah, fikiran anda melayang ke tempat kerja, apatah lagi apabila mengingatkan tugas-tugas and di tempat kerja yang belum siap. Akibatnya anda stress dan sensitif. Pengurusan keluarga yang baik, dipengaruhi juga oleh pengurusan waktu dan produktiviti yang baik di tempat kerja.

Pengurusan Diri - Untuk mengatur diri sendiri, anda perlu mengenali diri anda sendiri. Tangani stress dan hal-hal yang dapat membuatkan anda berasa stress. Hindarkan tindakan-tindakan atau kegiatan yang hanya akan menambah permasalahan dan berfikir secara rasional. Daripada memikirkan hal-hal negatif, merisaukan hal-hal yang belum pasti, lebih baik jika anda berehat sebentar. Ambillah waktu bersantai untuk melakukan aktiviti yang anda suka, misalnya berenang, membaca buku, bersantai di rumah, aktiviti bersama pasangan atau pergi ke tempat rekreasi.

Dalam zaman globalisasi masa ini, majoriti wanita kini mempunyai kerjaya yang mencabar, maka peranan mereka dalam membangun masyarakan dan negara adalah penting. Tanggungjawab mereka sudah luas dalam pelbagai bidang. Realiti kehidupan semasa telah menuntuk wanita bekerja dan berkerjaya untuk memastikan keseimbangan tanggungjawab mereka sebagai isteri dan tenaga kepada sebuah organisasi atau masyarakat.

*Dipetik dari Majalah Pengantin Julai 2011

28 Jun 2011

Adik ooo adik..

Semalam taska ada call ckp adik demam panas, jadi mintak aku balik ambil adik sbb makcik yang jaga baby risau kalau baby mcm hafiy nie demam.. Dia takut kalau jadi apa2 lah tuh.. Aku pun amik lah half day semalam... aku sampai taska jam 2.45ptg.. time aku sampai kakak tgh tido, jadi aku plan amik kakak ptg2 skit.. amik yang adik jer dulu sbb nak bawak ke klinik.. Sampai klinik, doktor takder lah pulak.. Staf klinik tuh kata doktor masuk 3.30 ptg.. Itu pasallah aku malas nak gi klinik nie, memanjang jerk doktor takder.. kalau nak ke klinik nie pun haruslah tepon dulu, jgnlah ko nak terjah kang buat sakit ati jerk.. aku pegi jugak klinik nie pun sbb aku rasa dekat ngan umah.. dahlah ptg semalam panas terik, sian plak aku tgk hafiy nie.. jadi aku amik jugak ubat demam ngan ubat montot (kasi standby)..

Ari nie aku cuti sbb aku tak sampai hati nak tinggalkan hafiy kat taska.. yerlah, demam dia tak kebah pun jadi confirmlah kalau aku pegi kerja jugak ari nie, makcik tu akan call lagik jadi better aku cuti, biar aku jaga (ati pun senang, kalau aku kerja.. kat ofis kang dok terkenangkan anak yg tgh demam panas).. Bdn dia pun dah mula naik, start balik demam dah jadi susut lak aku tgk.. padahal baru sehari jer demam.. dia tak mau makan ngan minum susu.. air masak apatah lagi.. terbaring jerk.. nampak sgt muka lemah.. satu ari dia merengek2.. sian sgt2.. Ptg tadi lepas dia buang air besar aku nak pakaikan baju, sekali aku rasa mcm teramat panas.. muka merah2.. ati ni tak sedap, cepat2 tgk suhu badan dia.. Ya Allah, cecah 40.2C ..aku masukkan ubat montot biar kebah skit.. Aku bawa ke klinik lagi tapi bukan klinik semalam, ari nie pegi klinik panel yang lain lak.. sampai klinik doktor tgk suhu badan, Alhamdulillah, turun 37.5C.. tapi hafiy masih tak berapa nak main gak.. diam jerk.. Sekarang nie pun dia tido, tapi mcm tido2 ayam.. tak selesa kot..

Harap2 esok biarlah dia dah sembuh.. tak sanggup nak tgk mata dia biler hantar dia ke taska.. Sedih tau.. :( Kalau dia sihat, takper.. ini time sakit, aku tak dpt jaga dia sampai dia sembuh kan..






Produk Kecantikan Yang Menyusahkan..

Korang meh sini aku nak citer pasal produk kecantikan skit.. Ini sumer bukan rekaan semata-mata tapi adalah pengalaman yang aku alami sepanjang menggunakan produk kecantikan.. Almaklumlah, org pompuan mmg taksub ngan benda-benda yang membuatkan diri akan kelihatan cantik.. termasuklah aku..

Aku menjadi taksub ngan produk kecantikan biler tgk hasil yang sgt ketara cousin suami aku.. kulit dia jadi cantik dan putih gebu.. time tuh, mmg tak dinafikanlah aku pun dah jadi terikut-ikut.. memula aku beli produk kecantikan ikut suka ati aku jer, jenama pu**** rem***** .. hasilnyer mmg langsung takder.. buat membazir jerk.. pastu baru aku try beli produk cousin suami aku pakai tuh, jenama A**** ...

Okey, bulan 1-3 pakai mmg okay.. kulit pun mula dah tak kusam dan mmg nampak perubahan yang sangat ketara.. then dah lama2 pakai dia jadi mcm tak serasi pulak.. jerawat toksah ckplah.. mmg giler2 besar dan bernanah2.. bila dah kering tinggal parut2 hitam.. tapi tak lama pun kering dah naik bapak jerawat yang siap berpakej ngan nanah sekali.. mungkin dah tak serasi kot.. Masa tuh mmg rajin pegi facial, org yang facial nie kata kesan sementara jerk.. Memula percaya gak, tapi dah lama sangat tak baik, dan makin bertambah2 pulak jerawat.. aku dah mula rasa produk ni mmg tak serasi dgn aku.. dalam masa yang sama jugak aku try produk Sha****.. ini suggest dari kawan aku yang pakai produk nieh.. tapi hasil mmg takder langsung, makin parah adalah..

Akhirnyer mmg aku tak tahan sgt, cousin suami aku suruh aku pegi klinik pakar kulit di Chowkit.. Perggghhh, mmg sakit giler biler doktor tuh tekan nanah2 tuh.. Doktor bagi ubat krim dan antibiotik.. dan sepanjang proses pemulihan tuh, doktor tak bagi aku pakai secalit bedak pun.. dan korang leh bayangkan tak betapa hodoh muka aku tanpa bedak.. dahlah penuh dengan jerawat2 pastu tanpa bedak?.. hitam giler dowh.. Hari-hari ke tempat kerja naik turun bas, lrt bagai mmg tunduk jerk.. masa nie mmg confident level aku down giler.. rasa aku manusia paling hodoh didunia.. sedih tul... :(

Hujung tahun 2006 tuh pulak aku nak kawin, sib baik amik tindakan awal jumpa doktor pakar kulit, jadi time kawin muka tu taklah buruk benau.. walaupun penuh kesan jerawat kat muka nih sampai menarik perhatian fotographer perkahwinan aku tuh.. dia siap ckp "bagus kalau buat gambar sebelum dan selepas make up".. sampai mati aku igt ayat dia nih.. MENCIK.. aku tau aku tak cantik, muka penuh parut jerawat yang itam2.. Dan aku beruntung gak dapat boypren + suami yang penyabar dan tak kisah.. mmg muka aku time tuh buruk sgt..

Muka aku jadi ok semula mcm sebelum pakai produk biler aku dah start mengandung anak pertama.. Mungkin seri pompuan mengandung kot.. hahahahah.. masa mengandung tuh, aku try produk antarabangsa jugak .. suggest dari seorang kawan opis lama.. alhamdulillah, mmg ada kesan yang ketara.. dah takder parut2 itam lagik dah.. Walaupun mahal tapi berbaloi2.. hehhehehe.. tapi takderlah aku amik satu set penuh, memula tuh mmg amik set trial jerk.. bila rasa dah ok maintain kan ajer apa yang rasa patut pakai.. tapi skrang nie pakai pencuci muka jer pun dah cukup.. tak taulah kulit korang mcm mana kan..

Start 1Apr2011, aku try produk Buatan Malaysia (gatalkan?!!, tak mau belajar dari pengalaman).. sajer jerk gatal nak pakai.. 2 bulan aku pakai, alhamdulillah mcm serasi jerk tapi tak taulah 2-3 bulan lagik kan.. heheheh..

Itulahnyer kisah pengalaman aku ttg produk kecantikan nie.. mungkin ada di luar sana yang sangat beruntung, biler pakai produk jer kulit muka takder masalah.. sangat2 beruntung tau..

Meh aku tunjuk gambar2 aku sepanjang tempoh jadi orang tak cantik sepanjang tahun 2005 - 2007.. hehehehehe.. ;p

Sebelum kejadian.. ;p ... tahun 2004

Sebelum kejadian ... tahun 2005 (lepas bertunang)


Dibawah nie sumer gambar semasa kejadian..
Start pakai produk penghujung 2005-2007





Gambar sekarang Jun 2011



Hares & Sue

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

The Journey of Suliana Shah. Design By: SkinCorner